Meteovista
Meteovista
  storm-belgie-anp

  Zondag grote kans op zeer zware windstoten

  Aangemaakt: 07 feb 2020, 06:46 uur

  Zondag wordt een zeer winderige dag. Aan de kust is kans op zuidwesterstorm en zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur. In het binnenland komen zware windstoten voor van 75-100 km/uur. Zondagavond en in de nacht naar maandag trekt een buiengebied over en is ook in landinwaarts kans op zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur.

  Een zeer groot lagedrukgebied met een bijzonder lage druk trekt zondag ten noordwesten langs Schotland. Het bijbehorende enorme windveld veroorzaakt (zware) storm boven de Britse Eilanden, aan de kust van Noord-Frankrijk, Nederland en bij ons. Deze stormdepressie heeft de naam Ciara gekregen.

  Artikel gaat verder onder het plaatje

  Ciara-zondag1600

  Verwachting Ciara voor zondag 16:00 uur. De getallen zijn waarden van de luchtdruk in hPa. De zwarte lijnen zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Veel van deze lijnen dicht bij elkaar geeft aan dat het hard waait.

  Zondag in de middag en avond zeer zware windstoten

  Het is in België zondag bewolkt en in de loop van de dag gaat het flink regenen. Met 10-13 graden is het zeer zacht voor begin februari. Voor het gevoel is het echter niet zacht, want de wind neemt in de ochtend al fors toe. Aan het einde van de ochtend waait het in West-Vlaanderen al hard tot stormachtig, 7-8 Bft.

  Zondagmiddag bereikt de zuidwestenwind aan de kust mogelijk stormkracht, 9 Bft. Daarbij zijn in West-Vlaanderen en het noordwesten van Oost-Vlaanderen zeer zware windstoten mogelijk van 100-120 km/uur. In de rest van het land is sprake van zware windstoten van 75-100 km/uur.

  Zondagavond en in de nacht naar maandag draait de wind van zuidwest naar west. De gemiddelde wind neemt iets af, maar er trekken wel forse buien over het land met intense regen, onweer en extra zware windstoten. Hierdoor kunnen ook in het binnenland windstoten voorkomen van ruim 100 km/uur.

  Overlast maandagochtend

  Juist de zeer zware windstoten in het binnenland geven grote kans op overlast, omdat ze daar minder vaak voorkomen. Hierdoor kunnen bomen omwaaien of grote takken afbreken. Dit kan het verkeer zeker tijdens de maandagochtendspits nog parten spelen. Ook is het maandagochtend nog steeds onstuimig met buien en zware windstoten tot circa 85 km/uur.

  Dinsdag felle winterse buien

  Maandag blijft het ook overdag onstuimig en ook dinsdag is dit nog het geval. De kustregio houdt gedurende beide dagen kans op zware windstoten tot circa 80 km/uur.

  Dinsdag stroomt, vooral op enige hoogte in de atmosfeer, flink koudere lucht over het land. Dit geeft aanleiding tot winterse buien. Tussen de buien door loopt de temperatuur in Vlaanderen op naar een graad of 7, maar in een felle bui daalt het kwik richting het vriespunt. Ook kan het regionaal wit worden, vooral in de hogere delen van het land.

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen