Meteovista
Meteovista

  Aanhoudend zacht in de Alpen

  Aangemaakt: 09 jan 2020, 08:10 uur

  Zo sneeuwrijk en koud als het vorig jaar januari was, zo zacht is het dit jaar in de Alpen. Net als afgelopen december is het zeer zacht in de wintersportgebieden en ook komende tijd laat de winter het afweten. Verse sneeuw valt er nauwelijks. Waar een mooie laag ligt is het volop genieten, want de zon schijnt regelmatig.

  Door het zachte weer van de afgelopen tijd zijn de sneeuwcondities in lage wintersportgebieden slecht. Overdag smelt de bovenste laag van de sneeuw een beetje en omdat het ’s nachts vriest ontstaan er ijsplekken. Vaak is een dalafdaling prima mogelijk, maar het omliggende landschap ziet groen. In het Zwitserse Adelboden bijvoorbeeld ligt op 1300 meter geen sneeuw. Zelfs op 2000 meter hoogte zijn daar bruine plekken zichtbaar langs de pistes. In Oostenrijk kleuren veel dalen wel wit. Dat komt doordat in het oosten van de Alpen afgelopen tijd meer sneeuw viel dan in het westen. Bovendien was het er kouder.

  Waar in de Alpen vind je de meeste en beste sneeuw?

  Wie binnenkort op wintersport gaat naar de Alpen kan de beste sneeuw vinden in de hoge gebieden. In bijvoorbeeld Val-Thorens is het uitstekend skiën. Een groot deel van het gebied ligt ruim boven 2000 meter hoogte en daar speelt dooi geen rol. In de hoogste delen is het sneeuwdek ruim twee meter dik en dat is meer dan voldoende voor een perfecte wintersportvakantie. Ook in het Oostenrijkse Sölden zijn de sneeuwcondities tiptop in orde. Boven 2000 meter hoogte zijn veel pistes te vinden en in de hoogste delen is het sneeuwdek drie meter dik.

  In gebieden als Saalbach-Hinterglemm of Kitzbühel ligt minder sneeuw. Ondanks de lage ligging is de dikte van het sneeuwdek voldoende en zijn de meeste pistes open. Wel kan de sneeuw door de hoge temperaturen overdag van slechtere kwaliteit worden.

  Dit wintersportweer kun je komende tijd verwachten

  Komende dagen kan in het noordwesten en noorden van de Alpen een beetje sneeuw vallen. De hoeveelheden zijn klein, regionaal gaat het maar om een centimeter of 5. De sneeuw blijft liggen boven ongeveer 1500 meter hoogte. In het weekend is het prachtig weer met veel zon, maar ook sluierwolken. Het blijft droog en op 2000 meter hoogte is het zo’n 2 graden boven nul. In Frankrijk kan het in de dalen 5-8 graden worden, in Oostenrijk 3-6 graden.

  Ook na het weekend is het heerlijk weer om te wintersporten. Het blijft namelijk vrij zonnig en droog. Pas later volgende week stijgt de kans op een beetje sneeuw, maar veel verwachten we niet.

  Ook in Italië ziet het wintersportweer er voorlopig pico bello uit met flink wat zon. Sneeuw is daarbij niet te verwachten. In het Duitse Winterberg valt wel neerslag. Aankomende dagen is het zo zacht dat het in het hele gebied regent. In het weekend wordt het kouder en is ook wat smeltende sneeuw mogelijk. Veel zoden aan de dijk zet dat niet en de pistes blijven er beroerd bij liggen.

  Foto: Adobe Stock / Jimmy_79

  Door: Yannick Damen