Weekendweer: hoge zonkracht

10 juni 2021, 13:30

Het wordt een aangenaam zomers weekend met veel zonneschijn. Vooral zondag, Vaderdag, is het nagenoeg onbewolkt. Pas wel op met zonnen, want midden op de dag schijnt de zon met zonkracht 8 en kan je huid al binnen 10-15 minuten rood kleuren. 

Zaterdag start met behoorlijk wat wolkenvelden. Waarschijnlijk blijft het wel overal droog. Vanaf het westen breekt in de loop van de dag op steeds meer plaatsen de zon door. Er waait een matige noorden- tot noordwestenwind en vooral aan de kust is dit te merken aan de temperatuur. Op het strand wordt het maximaal 17 graden. In Brugge en de Ardennen wordt het 20 graden. De hoogste maxima zijn voor Limburg en de Gaume. Hier kan het kwik oplopen naar 24 graden.  

De zonkracht is, daar waar het tijdens het eerste deel van de namiddag is opgeklaard, 7-8. Gebruik daarom een zonnebrandcrème met hoge beschermfactor als je in de zon vertoeft. Door het frisse windje heb je minder snel in de gaten hoe krachtig de zon is.

Zonovergoten Vaderdag, zonkracht 8

Het is zondag de tweede zondag van juni en op veel plekken in het land wordt dan Vaderdag gevierd. De vaders, en ook alle niet-vaders, kunnen genieten van een zonovergoten zomerdag. Stapelwolkjes zullen, als ze al ontstaan, heel klein blijven en ook hoge wolkensluiers zijn er niet of nauwelijks.

Met maxima van 21 graden in de kustregio tot 24 graden in de Kempen is het aangenaam warm, maar zeker niet heel heet. In het zuiden van de provincie Luxemburg kan het 25 graden worden.

Woord zomer geschreven met zonnebrandcrème op iemands arm - het is een zomerse dag met 25 graden begin juni

Foto: Paul Hermans

De zon is nog iets feller dan zaterdag en tussen 12:00 en 15:00 uur zal de zonkracht op de meeste plaatsen zonkracht 8 zijn. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10-15 minuten verbranden. 

Hitte op komst?

Begin volgende week wordt het op veel plaatsen 25-28 graden. Alleen vlak aan zee blijft het kwik met 22-24 graden iets achter. Woensdag kan het in het centrum en de Kempen regionaal 30 graden worden. Hiermee neemt wel de kans op enkele stevige onweersbuien toe. Hoe dit de komende tijd ontwikkelt volg je via weerbericht van België.

Hoofdfoto: Martin Herms

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook