Opwarming op de Noordpool heeft groot effect op de klimaatcrisis

14 november 2023, 09:50

Klimaatverandering
Spitsbergen. Foto: ANP / Jonathan NACKSTRAND / AFP

De Noordpool warmt sneller op dan andere delen op aarde en dat heeft een aanzienlijke impact op de klimaatcrisis, zo hebben onderzoekers van de University College London (UCL) berekend. Als het noordpoolgebied niet versneld zou opwarmen, zou het acht jaar langer duren voordat de aarde 2 graden warmer is dan voor het industriële tijdperk.

Als er niets verandert, kan de wereld in 2031 al 1,5 graad warmer zijn dan voorheen. De onderzoekers gaan ervan uit dat in 2051 de aarde mogelijk 2 graden warmer is dan voor de industriële revolutie waarna steeds meer broeikasgassen vrij zijn gekomen. Met klimaatmodellen probeerden ze te achterhalen wat de situatie was geweest als de Noordpool niet zo warm was als nu.

In die hypothetische wereld duurt het vijf jaar langer voordat de aarde 1,5 graad warmer is, en acht jaar langer voor de grens van 2 graden is bereikt. Wereldleiders hebben in 2015 in Parijs met elkaar afgesproken dat de aarde deze grens niet mag overschrijden. Bij voorkeur blijft de opwarming onder de 1,5 graad. Klimaatwetenschappers wereldwijd zijn het met elkaar eens dat klimaatverandering anders kan leiden tot grote rampen en onomkeerbare gevolgen kan hebben.

Beter gemonitord

Zo kan een globale opwarming van 2 graden bijvoorbeeld op de Noordpool leiden tot een temperatuur die gemiddeld 4 graden hoger ligt. Dit heeft volgens onderzoeker Alistair Duffey van UCL "diepgaande gevolgen" voor ecosystemen en mensen die daar wonen.

De versnelde opwarming van het noordpoolgebied zorgt bovendien voor grote onzekerheden in klimaatmodellen, stellen de onderzoekers. Ze vinden dus vooral dat er meer onderzoek nodig is en dat de temperatuur op de Noordpool nog beter gemonitord moet worden.

'Nu al gaande'

Onderzoeker Robbie Mallett zegt dat klimaatverandering op de Noordpool vaak genegeerd wordt, omdat het grootste deel van de regio buiten nationale grenzen van overheden valt. "Ons onderzoek laat zien dat de Noordpool effect heeft op het Klimaatakkoord van Parijs, en trekt hopelijk de aandacht zodat mensen zien dat de klimaatcrisis nu al gaande is in het gebied."

Lees al ons nieuws over klimaatverandering.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht