Meteovista
Meteovista
  België houdt sombere blik op klimaatverandering

  België houdt sombere blik op klimaatverandering

  Aangemaakt: 15 okt 2020, 13:43 uur

  België houdt sombere blik op klimaatverandering. Tegen het jaar 2100 wordt in ons land, als het zo doorgaat met de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, een temperatuurstijging verwacht van 5 graden. Dat blijkt uit het nieuwe klimaatrapport van meteorologisch instituut KMI.

  Het rapport schetst een pessimistischer beeld dan het vorige stuk vijf jaar geleden. In dat scenario zouden ook extreme weerfenomenen toenemen, zoals meer en intensere hittegolven, meer dagen met zware neerslag en meer droogteperiodes.

  Het KMI stelt in zijn rapport verschillende toekomstscenario’s voor, maar alleen als de broeikasgasconcentraties tegen 2100 zouden zijn gedaald, blijft de opwarming beperkt tot 0,7 graden. “Het probleem is echter dat die gassen lang in de atmosfeer blijven hangen. Zelfs als er een daling komt, duurt het nog decennia voor het effect zichtbaar is”, aldus het instituut.

  Opwarming al eerder waargenomen

  Klimaatverandering was ook de afgelopen jaren al waar te nemen in België. Tussen het midden van de 19de eeuw en de laatste drie decennia is een gemiddelde opwarming van 1,9 graden waargenomen op landelijk niveau.

  Voor wat de neerslag betreft, stelt het KMI een toename vast van gemiddeld 15 procent. Sinds 1981 worden de lentes droger, zeker sinds de jaren 90, terwijl het aantal zomerdagen met hevige neerslag stijgt.

  Foto: ANP / EPA / Aris Oikonomou

  Door: ANP