Ontdek met Hemelvaart de natuur in eigen land!

15 mei 2022, 07:07

Bestemmingen
Beeld: pixabay - pexels

Van oerbossen en okergele bladertapijten tot sprookjesachtige bomen en kronkelende wandelwegen: ontdek de mooiste bossen, wandelroutes en last-minute overnachtingen van België. Trek er alleen op uit, met je partner, of met een hele groep, er valt van alles te ontdekken!

Connecterra

In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je Connecterra, de voormalige steenkoolmijn van Eisden, die operationeel was tot 1987. Hier kun je genieten van het prachtige landschap van de Maasvallei en adembenemende uitzichten over meren en mijnsteenbergen. Deze laatste, ook wel terrils genoemd, ontstonden door de ophoping van de overtollige grond die mee naar boven kwam met de steenkoolwinning. De toegang tot het park kost je slechts drie euro. Je krijgt een kaart mee met vier gemarkeerde wandelroutes. De blauwe route neemt je in een uurtje mee langs de top van de terril - het mooiste panoramapunt van Vlaanderen. Als je iets meer uitdaging wenst, kies dan de paarse wandeling van 13 kilometer langs een tweede terril.

Het Natuurpark van de Twee Ourthes

Wanneer je in de herfst door de bossen rondom het stuwmeer van Nisramont wandelt, waan je je bijna in Canada. De rode blaadjes dwarrelen naar beneden en de zon schijnt voorzichtig door de bomen: hier kom je écht tot rust. De wandeling begint aan de stuw, le barrage de Nisramont, en leidt je langs de oevers van de rivier de Ourthe. Hier duik je als het ware in het hart van de Ardense natuur en met een beetje geluk kun je bevers, aalscholvers of ijsvogels spotten. De langste wandeling van 15+ kilometer is pittig, maar onvergetelijk. Je beklimt trappen, daalt steile paden af en wandelt door nog ongerepte natuur. Zorg voor goede wandelschoenen en genoeg te eten en drinken. Echte avonturiers kunnen hun tentje opzetten op de magische bivakplek (Bivouac des Deux Ourthes), waar de oostelijke en westelijke Ourthe samenvloeien in het stuwmeer van Nisramont.

Uitgewandeld? Ben je uitgewandeld? Dan kun je overnachten in deze comfortabele cottage op Vakantiepark Les Ardennes.

Beeld: Pixabay – Ben_Kerckx
Beeld: Pixabay – Ben_Kerckx

Het Zoniënwoud

Een wandeling door dit grootste bos van België móet op je bucketlist staan. Het Zoniënwoud bevindt zich op slechts tien kilometer van de Grote Markt van Brussel maar is op en top natuur: op het maar liefst 44 vierkante kilometer grote terrein vind je bomen die meer dan 200 jaar oud zijn en een bijzonder rijke fauna. Vijf delen van de drie bosreservaten waaruit het Zoniënwoud bestaat, zijn uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed. Het gehele Zoniënwoud en de uitlopers ervan zijn ook beschermd als Natura-2000 gebied. Het bos zelf is FSC-gecertificeerd, een beloning voor duurzaam beheerde bossen.

Dit vroegere jachtdomein van vorsten en hertogen is nu het mooiste beukenbos van België.

Het Hallerbos

Het Hallerbos is een prachtig bos van 552 hectare ten zuidoosten van het stadje Halle. In het voorjaar (meestal rond eind april) zorgt de bloei van de boshyacint er voor een sprookjesachtig blauw bloementapijt. De bijnaam voor het bos, 'Blue Forest', is dan ook niet voor niets. Tel daarbij de jonge, frisgroene beuken op en je begrijpt waarom fotografen en natuurliefhebbers van ver voorbij de landsgrenzen komen om deze unieke plek te bewonderen.

Het bos zelf kent een rijk én roerig verleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden bijna alle grote bomen gekapt door de Duitse bezetters, die het hout gebruikten voor loopgraven. Tussen 1930 en 1950 werd het Hallerbos opnieuw aangelegd, wat de jonge leeftijd van de bomen verklaart. Ook nu nog koopt de overheid aangrenzende landbouwgronden op om het bos verder uit te breiden.

Door het Hallerbos lopen drie routes: de Achtdrevenwandeling (1,8 kilometer), de Sequoiawandeling (4 kilometer) en de Reebokwandeling (7 kilometer). Deze laatste route loopt door het hyacintengebied en voert je langs drie van de vier valleien.

Hyacintenbos, hallerbos Beeld: pixabay - Ben_Kerckx
Hyacintenbos, hallerbos Beeld: pixabay - Ben_Kerckx

Ik wil meer lastminutes!

Wil je meer bijzondere lastminute overnachtingen? We hebben hier de leukste huizen voor je op een rijtje gezet. Ook geschikt om met een grote vriendengroep naar België te gaan om daar met elkaar een geweldig weekend outdoor te beleven.

Bron: BusinessAM.be

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Bestemmingen-nieuws

Meer Bestemmingen-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht