Meteovista
Meteovista
  weerfotoBEparasol

  Hoge zonkracht in deze zomerse tot tropische week

  Aangemaakt: 22 jun 2020, 07:18 uur

  Deze week is het volop zomerweer. De zon schijnt volop, maar pas op als je in de zon vertoeft. Vooral als je tussen 12:00 en 15:00 uur in de volle zon bent, is de zonkracht heel hoog met een UV-index van 8. Verbranding ligt dan ook op de loer en een onbeschermde huid kan binnen 10 minuten rood kleuren.

  De zon schijnt vandaag vooral in het westen volop. Landinwaarts gaat de zon, zeker vanmiddag, vaak achter stapelwolken schuil. De zon is het krachtigst tussen 12:00 uur en 15:00 uur en als de zon schijnt dan is de zonkracht vandaag 7.

  Periode rond de langste dag en lagere ozonwaarden

  We zitten in de periode rond de langste dag en de komende dagen zit er ook minder ozon in de luchtkolom boven ons land. Hierdoor wordt minder zonlicht naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon en komt de zonkracht nog wat hoger uit. De UV-index is bij volop zonneschijn tussen 12:00 en 15:00 uur (bijna) 8 in het hele land.

  Het risico op verbranden is dan ook groot, maar er is ook een voordeel. De temperatuur is de komende week zomers en vanaf woensdag landinwaarts tropisch met maxima tussen 27 en 33 graden. Ook is de luchtvochtigheid deze week vrij hoog en veel mensen zullen hierdoor als de zon schijnt al snel de schaduw opzoeken. Smeer je echter goed in, want ook onder een parasol kan de onbeschermde huid verbranden.

  Mocht je met het warme weer het water of het strand opzoeken, dan moet je extra goed smeren. Water en zand weerkaatsen het zonlicht en de kans op verbranding is nog groter.

  Foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn

  Door: Rico Schröder