Herfstachtige week met veel wind en regen

24 augustus 2020, 16:59

Regen
AdobeStock_161681882-640x269
AdobeStock_161681882-640x269
AdobeStock_161681882-640x269

Komende tijd wisselen buien en droge perioden elkaar af. Soms komt ook de zon tevoorschijn. Op de meeste dagen wordt het 16-22 graden. Dinsdag en woensdag waait het stevig met aan de kust mogelijk een stormachtige wind (windkracht 8). Donderdag zijn er tijdelijk iets minder buien. In het weekend zijn er felle buien en vooral zondag is het fris met slechts 14-18 graden.

Dinsdag is het regenachtig en de zon laat zich maar weinig zien. Het westen krijgt met de meeste buien te maken, maar in het oosten kan het langere tijd droog zijn. Wel komt de wind uit het zuiden, waardoor zachte lucht wordt aangevoerd. Daardoor wordt het op de meeste plaatsen 19-23 graden. In de avond en nacht neemt de kans op buien af en klaart het op.

Herfstachtig met stevige wind

Door de harde westen- tot zuidwestenwind is het herfstachtig met in de namiddag windkracht 7 aan zee. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig (windkracht 3-5). In de avond trekt de wind zelfs verder aan. Het wordt dan onstuimig met aan zee een stormachtige wind, windkracht 8. In de nacht is de wind het sterkst en zijn windstoten tot 90 km/uur mogelijk.

Woensdag waait het nog steeds flink met aan de kust een harde tot stormachtige wind. In de rest van het land van het land is de wind matig tot krachtig (4-6 Bft). Wel komen er buien voor, maar ook de zon is af en toe te zien. Het is iets koeler dan dinsdag met 16-21 graden. In de avond trekken de buien weg en klaart het op veel plaatsen op. Ook neemt de wind af in kracht en wordt deze uiteindelijk zwak.

Foto: ANP / Marijke Broothaers

Donderdag wordt waarschijnlijk de dag met de minste regen deze week. Op veel plaatsen blijft het een groot deel van de dag droog en regelmatig is ook de zon te zien. Ook neemt de wind dan af en wordt deze zwak tot matig van kracht. De maximumtemperatuur komt uit op 18-22 graden. Wel trekt in de avond een gebied met regen van west naar oost over het land.

Vrijdag komen verspreid over het land buien voor, maar ook zijn er droge perioden met soms een beetje zon. De meeste buien zijn voor Vlaanderen. Daarbij is ook kans op onweer. De temperatuur komt uit op 19-22 graden. Er staat maar weinig wind, waardoor het minder fris aanvoelt dan voorgaande dagen.

Felle buien in het weekend

Zaterdag en zondag zijn er in heel het land stevige buien. Er wordt koele lucht van zee aangevoerd en het wordt behoorlijk fris met op zondag slechts 14-18 graden. Daarmee lijkt het behoorlijk op herfst. Na het weekend zijn er minder buien en wordt het iets warmer met temperaturen rond de 20 graden. Tweede helft van volgende week zijn zomerse temperaturen niet uitgesloten.

Hoofdfoto: Jenko Ataman

Jeroen Sonnemans

Jeroen Sonnemans

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht