Herfstvakantie in Europa: regionaal buien, maar ook heel mooi weer

26 oktober 2023, 07:30

Vakantieweer
Mooie zonsondergang in Italië. Foto: Wendy Minses

Wat is nou lekkerder om tijdens de herfstvakantie nog één keer te genieten van warm weer op een leuke bestemming voordat we aan de winter beginnen? Hieronder lees je wat we komende week in het zuiden van Europa kunnen verwachten.

Spaanse costa’s af en toe buien

Aan de Spaanse costa’s kun je komend weekend genieten van heerlijk weer met veel zon en maxima van 22 tot 24 graden. In Alicante is het met 25 graden nog iets warmer. Na het weekend kunnen in de gebieden aan de Middellandse Zee af en toe buien ontstaan. Echt wisselvallig weer wordt het niet en droog weer zal ook dan de boventoon voeren. Ga je naar Portugal dan krijg je heel ander weer. In Lissabon is het met 18 graden niet alleen veel koeler, maar het regent ook veel vaker. Het weercijfer is door het natte weer dan ook een 4 in plaats van een 9 zoals in Alicante.

Op de Canarische Eilanden is het warm met 24 tot 27 graden en in Playa de las Américas kan het ruim 28 graden worden. Daarbij is het niet alleen maar zonnig en droog. Er trekken ook wolkenvelden over de eilandengroep en zo nu en dan zitten daar ook enkele buien bij.

Italië: zuiden vaker droog en warm

In Italië is het in het zuiden vaak 24 tot 28 graden. Daarmee is het flink warm, maar niet zo heet dat je er last van hebt en de meeste dagen verlopen droog. In het midden en noorden van het land is het wat wisselvalliger. Af en toe ontstaan buien en op een enkele dag kunnen deze wat zwaarder uitvallen met kans op een stevig onweer. In Rome is het 24 graden en wordt het in de loop van de week iets minder warm.

Griekenland tijdelijk droog

In het noorden van het land komen regen- en onweersbuien voor. Ook in het westen worden onweersbuien verwacht en doordat deze zwaar kunnen uitvallen is code oranje van kracht. Het buiige weer zal komende dagen verdwijnen en in het weekend en begin volgende week is het op de meeste plaatsen droog. In Athene wordt het 27 graden en op veel eilanden is het een graad of 26. Ook in Corfu wordt het 26 graden en daarmee is het warmer dan normaal. Gemiddeld is het eind oktober en begin november 21 graden.

In de loop van de week wordt het opnieuw wisselvallig. Op Corfu kunnen van tijd tot tijd onweersbuien ontstaan, maar ook op het vasteland stijgt de kans op buien. De temperatuur daalt een paar graden, maar daar blijft het dan ook bij.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht