Na extreme kou nu warmterecords in Spanje

29 januari 2021, 12:41

Adobe-stock-acaballero67-na-extreme-kou-nu-recordwarm-in-Spanje-e1611916728683

Een paar weken geleden was het nog extreem koud in Spanje met -36 graden en viel er meer dan een halve meter sneeuw, maar nu is het volop zomer! Regionaal liep de temperatuur aan de Spaanse costa’s donderdag op naar maar liefst 29 graden, een record voor januari. Ook vandaag kan het lokaal bijna 30 graden worden.

Van winter is aan de Costa Blanca deze week absoluut geen sprake. Uitbundige zonneschijn en een warme wind uit Afrika zorgen ervoor dat de temperatuur torenhoog oploopt. Gisteren werd het in Alicante 29,2 graden. Dat is een evenaring van het Spaanse warmterecord voor de hele maand januari. Dat record van eveneens 29,2 graden staat ook op naam van Alicante en dateert van 7 januari 1982. Op een officieel weerstation van het Spaanse KNMI is het daarna nooit warmer geweest.

Record vandaag mogelijk ruim verbroken

Het bijzonder warme weer is nog niet voorbij. Sterker nog: het kan vandaag nog iets warmer worden dan gisteren. Het kwik in de regio Alicante loopt op naar ruim 29 graden en een tropische 30 graden valt zelfs niet uit te sluiten.

Ook landinwaarts bij Valencia en Murcia kan het zomers worden met 25-29 graden. Komende dagen is het extreem warme weer voorbij. Dit weekend wordt het maximaal 22 graden, nog steeds heel aangenaam.

Foto: Adobe stock / acaballero67

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook