Extreme regen oorzaak aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea

29 mei 2024, 11:50

Buitenland
Aardverschuiving in Papua New Guinea.

De premier van Papoea-Nieuw-Guinea, James Marape, zei woensdag dat de aardverschuiving op het eiland die vorige week duizenden levens heeft geëist de schuld was van extreem weer. Volgens Marape werd de ramp veroorzaakt door "buitengewone regenval" en veranderingen in de weerpatronen, net als andere rampen op het eiland in de Stille Oceaan dit jaar.

"Dit jaar hebben we buitengewone regenval gehad die overstromingen in riviergebieden, zeespiegelstijging in kustgebieden en aardverschuivingen in enkele gebieden heeft veroorzaakt", aldus Marape. "We hebben te maken gehad met buitengewone weerpatronen en veranderingen van droogte naar nattigheid."

In het Maip-Mulitaka-gebied in de provincie Enga in Papoea-Nieuw-Guinea stortten afgelopen vrijdag vroeg delen van een berg in. Volgens Marape zijn naar schatting meer dan 2.000 mensen omgekomen. Omdat de autoriteiten vrezen dat er ziektes uitbreken zijn de reddingswerkzaamheden in het rampgebied woensdag verder opgevoerd. Ook wordt er gewaarschuwd voor verdere aardverschuivingen in de berg en hebben duizenden mensen het bevel gekregen te evacueren.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht