Europees vakantieweer: zomerse taferelen op komst?

04 april 2024, 07:30

Vakantieweer
Uitzicht bij de costa blanca Spanje. Foto: Adobe Stock / steftach

De eerste week van de paasvakantie is in volle gang en voor lekker vakantieweer met flink wat zon was je afgelopen dagen vooral in Zuidoost-Europa aan het juiste adres. De komende tijd kun je ook elders in Europa genieten van flink wat zon en hoge temperaturen. Alle details over het weer in Europa tijdens de rest van deze paasvakantie lees je hier.

De komende dagen is het in grote delen van Zuid-Europa heerlijk vakantieweer. Het blijft vaak droog en op veel plekken schijnt de zon geregeld. Dit gaat gepaard met een flinke temperatuurstijging. Vanuit het zuiden stroomt namelijk beduidend warmere lucht over grote delen van Europa uit.

Tropische hitte in Zuid-Europa?

De eerste dagen hebben vooral het zuidwesten en westen van Europa te maken met de warmere lucht. Zo kan het zaterdag op uitgebreide schaal zomers warm worden in Frankrijk en Spanje. In het binnenland van Spanje en in het zuiden van Frankrijk kunnen lokaal zelfs tropisch temperaturen van 30 graden worden gehaald! Zorg wel dat je je goed insmeert. In de zuidelijke landen is de zon met zonkracht 6 al sterk. Jouw onbeschermde huid kan dan al binnen 20 minuten verbranden.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Ook in eigen land pikken we tijdelijk wat mee van de warmere luchtsoort. Heb jij vakantie en blijf je in eigen land? Lees hier dan alle details over het weer in België tijdens de rest van de paasvakantie.

Volgende week zomers warm in Oost-Europa

In de loop van het weekend verplaatst de warmere lucht zich meer richting het midden van Europa en begin volgende week vind jij heerlijk vakantieweer in Italië en op de Balkanlanden. Zo is het in Split begin volgende week zonovergoten bij een graad of 23. Heerlijk weer om buiten wat te ondernemen! Elders in de Balkan, maar ook in het binnenland van Italië kan het met gemak zomers warm worden met 25 graden of meer. In het westen van Europa neemt de wisselvalligheid begin volgende week juist iets toe en is van zomerse temperaturen geen sprake meer. Halverwege volgende week is de verwachting wat onzeker, maar de kans is groot dat het in grote delen van Zuid-Europa droog en vrij zonnig is.

Zomerse temperaturen bij einde wintersportseizoen

Ga jij nog op wintersport? Dan moet je het de komende periode echt hogerop zoeken voor goede condities. Ook in de Alpen loopt de temperatuur namelijk flink op. Komend weekend stijgt de temperatuur in de dalen naar 20 tot maar liefst 28 graden! Met deze temperaturen kan echt alleen in de allerhoogste skigebieden nog van goede condities worden genoten.

Het blijft de komende tijd droog en vaak zonovergoten. Skiën wordt steeds lastiger, maar het is wel heerlijk weer om op het terras te zitten. Na het weekend levert de temperatuur weer wat in, maar het blijft zacht met in de dalen veelal maxima tot ruim in de dubbele cijfers. In de loop van de nieuwe week neemt de wisselvalligheid iets toe en kan er wat neerslag vallen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht