Weekendweer: dit weer kun je verwachten in het eerste weekend van mei

04 mei 2023, 13:35

Heerlijk fietsweer. Foto: Jos Hebben

Het eerste weekend van mei laat een wisselvallig weerbeeld zien. Zaterdag schijnt de zon, maar in de middag komt het tot enkele buien. Zondag valt eerst regen, later klaart het vanuit het westen op. De temperatuur komt uit op 19 tot 21 graden, maar in Hoog-België is het minder warm.

Donderdagmiddag schijnt de zon, maar er zijn ook sluierwolken. Het is warm met temperaturen van 22 tot lokaal 24 graden. In de Ardennen is het minder warm. Vanavond trekken buien over het land en lokaal is daarbij onweer mogelijk. Het koelt af naar 8 tot 13 graden.

Vrijdag schijnt eerst de zon, maar geleidelijk verschijnen wolkenvelden en in de middag stijgt de kans op buien met kans op hagel en onweer. Het wordt 16 graden in de Ardennen en 20 of 21 graden in de rest van het land. De details voor het weer vandaag en morgen lees je in het uitgebreide weerbericht van België.

Zaterdag beste dag van het weekend

Zaterdag start de eerste dag van het weekend met zon en sluierwolken. Geleidelijk neemt de bewolking toe en in de loop van de dag is verspreid over het land een enkele bui mogelijk. Het is dan ook prima weer voor een wandeling of fietstocht, maar ook om een terrasje te pakken. Let echter wel op de zonkracht, want die is 5 en dat betekent dat de onbeschermde huid met 20 tot 40 minuten kan verbranden.

Lees ook: De kracht van de zon

Aan het eind van de middag en zaterdagavond neemt de buiigheid verder toe en is ook kans op onweer. De temperatuur loopt op naar 17 graden in Hoog-België en aan zee en naar 19 tot lokaal 21 graden in Vlaanderen. Daarbij waait een zwakke zuidenwind.

Zondag vooral landinwaarts (onweers)buien

Op de tweede dag van het weekend komt het in de ochtend vooral landinwaarts nog tot regen of enkele buien, maar vanuit het westen klaart het op en breekt de zon door. Vooral in de westelijke helft van het land schijnt in de middag geregeld de zon, verder naar het oosten komen stapelwolken tot ontwikkeling en vallen in de middag buien met grote kans op onweer. De wind is matig en draait geleidelijk naar het westen en het wordt ongeveer 15 graden aan zee en lokaal nog 20 wat verder landinwaarts.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht