meteovista

Waarom verbrand je sneller op het strand?

12 mei 2025, 11:55

Strand
Prachtig weer op het strand. Foto: Layla Wijsmuller-Vafi

Op een warme lente- of zomerdag trekken veel mensen naar het strand om te genieten van de zon en af en toe verkoeling te zoeken in het zeewater. Is het je ook opgevallen dat je sneller verbrandt als je op het strand ligt? Hier lees je waardoor dat komt.

Wat zorgt ervoor dat je verbrandt?

De zon is de voornaamste oorzaak van verbranding. Ultraviolet (UV) licht, een onderdeel van zonlicht, dringt je huid binnen en kan huidcellen aantasten en beschadigen. Dit leidt tot verbranding en in het ergste geval tot huidkanker.

In de maanden mei, juni en juli, en tussen 12:00 en 15:00 uur 's middags, staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. Het kan dan verstandig zijn om even uit de zon te gaan. Bij UV-kracht 7 kun je vaak al binnen 10 minuten verbranden.

Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Water als spiegel

Het is je misschien opgevallen dat het water schittert wanneer je ernaar kijkt. Deze schittering is de weerkaatsing van zonlicht via het water in je ogen. Ultraviolet zonlicht zorgt ervoor dat onbeschermde huid verbrandt. Aan het water ontvang je, naast direct zonlicht, ook indirect zonlicht dat via het water wordt weerkaatst. Hierdoor krijgt je huid meer zonlicht dan wanneer er geen water in de buurt is, wat ervoor zorgt dat je sneller verbrandt. Dit gebeurt niet alleen op het strand, maar ook bij bijvoorbeeld het zwembad of aan een meer.

Albedo van het oppervlak

De reden dat water zonlicht weerkaatst, is de albedo. De albedo is het percentage zonlicht dat door een oppervlak wordt weerkaatst. Een wit oppervlak weerkaatst veel zonlicht en heeft daarmee een hoge albedo. Een donker oppervlak absorbeert veel zonlicht en heeft een lage albedo.

Tips om niet te verbranden in de zon03 mei 2025, 12:04

Met een hoge zonkracht kan de onbeschermde huid snel verbranden. Hier vind je tien tips om niet te verbranden.

Lees meer
Tips om niet te verbranden in de zon

Is water de enige factor die sneller voor verbranding zorgt?

Het antwoord is nee. Alle oppervlakken met een hoge albedo zorgen ervoor dat je sneller verbrandt. Met name witte oppervlakken kunnen dit veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is sneeuw en ijs. Daarom kun je op wintersportvakantie op de piste razendsnel verbranden, ondanks de lage zonkracht.

Ook het zand op het strand veroorzaakt versnelde verbranding. Dit relatief lichte oppervlak fungeert als een spiegel en weerkaatst het zonlicht. Op het strand verbrand je dus sneller door de combinatie van direct zonlicht en de weerkaatsing van water en zand.

Een veelvoorkomende misvatting is dat je niet kunt verbranden in de schaduw of bij bewolkt weer. De zonkracht is dan inderdaad lager, maar door indirect zonlicht kan in de maanden mei en juni een UV-kracht van 4 nog steeds worden bereikt.

Tom Seijsener
Door Tom Seijsener

Assistent-Meteoroloog