Weekendverwachting: zaterdag regionaal zomers!

04 april 2024, 14:55

Weekendverwachting
terrasweer

Het weekend staat weer voor de deur en ditmaal geldt dat eveneens voor warm weer! Temperaturen boven de 20 graden staan voor het eerst dit jaar op de planning in ons land, lokaal kan zelfs de zomerse grens van 25 graden worden bereikt. Deze warmte is wel van korte duur met een toenemende buienkans op zondag.

Vrijdag overgangsdag

Er trekken nog verschillende buien over ons land op vrijdag, waarbij lokaal zelfs onweer kan voorkomen. De temperatuur schommelt rond 17 graden en daarmee is het wel al aan de zachte kant voor begin april. Alleen in de Ardennen blijft het enkele graden kouder. In de loop van de middag zien we de zon wel vaker tevoorschijn komen en dat is het begin van een weersverbetering.

Zaterdag: regionaal zomers!

Op de eerste dag van het weekend worden we namelijk getrakteerd op heerlijk lenteweer. Vanuit het zuiden stroomt ronduit warme lucht over het land uit, wat goed terug te zien is aan de temperatuur. De middagtemperatuur komt uiteindelijk uit tussen 22 en lokaal liefst 26 graden! In sommige regio's in het land kan het dus zelfs zomers warm worden. Er zijn zonnige perioden, maar ook sluierwolken en vanuit het zuiden trekt Saharastof over het land waardoor het zonlicht wat wordt getemperd. Het warme weer gaat wel gepaard met redelijk wat wind. De zuidenwind is matig soms vrij krachtig, dat is een windkracht 4 tot 5. Desondanks is het een heerlijke dag om erop uit te trekken.

Zondag minder warm

Tijdens de nacht naar zondag kan een enkele regen- of onweersbui voorkomen, maar veel plaatsen lijken het droog te houden. Vervolgens is het een groot gedeelte van de zondag nog droog met een mix van wolken en zon. In de tweede helft van de middag en in de avond trekt vanaf het zuidwesten een gebied met buien over ons land en lokaal is daarbij onweer mogelijk. Vooral in de avond en in de nacht naar maandag kan het af en toe regenen. Aangezien er flink wat Saharastof in de lucht hangt, kan zich weer een laagje geel stof op auto's afzetten. De middagtemperatuur ligt zondag tussen 15 graden in de Oostkantons tot lokaal nog bijna 20 graden in de Kempen. 's Avonds koelt het maar moeizaam af.

Na het weekend wisselend

De nieuwe week staat vervolgens in het teken van opnieuw wisselvallig lenteweer. Dagelijks komen wel enkele buien voor, die soms gepaard gaan met een klap onweer. Tussendoor is er ook ruimte voor wat zon. Bij een stevige wind uit west tot zuidwest gaat de temperatuur geleidelijk verder omlaag. Maandag kan het plaatselijk nog 19 graden worden langs de Nederlandse grens. De dagen daarna komt het kwik elke dag een beetje lager uit en eind van de week komen we amper nog op 15 graden uit.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht