Weerbericht zomervakantie: sprankje hoop voor zomerliefhebbers

16 augustus 2021, 14:00

Vakantieweer
Regenachtig weer op het terras in Brugge

Deze vakantieweek start met een weertype dat verre van zomers is. De zon heeft veel concurrentie van bewolking en droog verlopen de dagen ook niet. Daarbij staat een stevige wind, waardoor het voor het gevoel frisser is. Maar er is een sprankje hoop voor zomerliefhebbers! In dit artikel lees je alles over het weer tijdens de laatste weken van de zomervakantie.

Vakantiegangers in eigen land die hopen op rustig zomerweer moeten nog even geduld hebben. Vandaag en ook morgen verlopen namelijk ronduit fris en wisselvallig. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind en aan de kust zijn rukwinden mogelijk. Met deze windrichting wordt koele lucht naar onze streken gevoerd en warmer dan 18 graden wordt het niet. Daarnaast trekken uit deze hoek geregeld buien over. Daarbij kan het soms langere tijd aaneengesloten regenen. Tijdens die regenachtige perioden valt de temperatuur zelfs nog een paar graden lager uit. Bewolking heeft de overhand en de zon is slechts sporadisch te zien.

Haal bijvoorbeeld spelletjes uit de kast en schuil in je tent, caravan of vakantiehuisje voor het regenachtige weer. Ook vakantie-activiteiten zoals een museumbezoek, brunchen in een restaurant of film kijken in bioscoop zijn bij uitstek geschikt. Aan zee staat nog een vrij krachtige westenwind en af en toe komen rukwinden voor. Aan het strand liggen is er dus niet bij, maar om uit te waaien ben je er aan het goede adres. Later op de dag trekt de regen weg naar het zuidoosten en gaat het minder hard waaien. Mogelijk kan je nog een glimp van de zon opvangen tijdens een avondwandelingetje.

Geleidelijke weersomslag

Woensdag neemt de buiigheid in de loop van de dag af en de zon kan ook even door het wolkendek breken. De temperatuur valt hierdoor ook een fractie hoger uit in vergelijking met het begin van de week. In de meeste regio’s stijgt het kwik naar een graad of 20.

Fietstochtje tijdens mooie zomerdag
Fietstochtje tijdens mooie zomerdag

Later in de week wordt het droger, zonniger en warmer! Het is dan beter weer voor een fietstochtje door de omgeving. Foto: Adobe Stock / Carlo

Warmer weekend

Vanaf donderdag draait de wind naar het zuidwesten en daardoor bereikt iets warmere lucht ons land. Er zijn langere droge perioden met ruimte voor de zon, maar verspreid over het land kunnen ook nog enkele buien vallen. Donderdag is het nog aan de frisse kant met een graad of 20. Vrijdag wordt het al een fractie warmer en dat is een voorbode voor het weer tijdens het weekend. De temperatuurstijging zet waarschijnlijk door en zaterdag kan het in grote delen van België zomers warm worden met ongeveer 25 graden op de thermometer. De wisselvalligheid blijft wel dicht bij ons land, dus een weersomslag later in de week zou een einde kunnen maken aan een kort zomers intermezzo.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Alexander Avsenev

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht