Meteovista
Meteovista
  magnolia-bartG

  Koud weekend met veel zon

  Aangemaakt: 19 mrt 2020, 17:20 uur

  De astronomische lente begint 20 maart aan het einde van de nacht, maar het weekend verloopt ondanks veel zonneschijn niet voorjaarsachtig. Het wordt 5-11 graden en de wind veroorzaakt veel lagere gevoelstemperaturen. Vanaf de nacht naar zondag komt het op grote schaal tot vorst. In de Ardennen gaat het matig vriezen.

  De astronomische lente start vrijdag om 4:49 uur en daarmee zijn de dagen voorlopig langer dan de nachten. Ruim 12 uur zonneschijn krijgen we niet. In tegendeel, er is vrijdag veel bewolking en er valt af en toe lichte regen of motregen.

  Zonnig weekend met een koude wind

  Beide weekenddagen verlopen zonnig, vooral zondag is het vrijwel onbewolkt. De maxima komen uit tussen 5 graden in de hoge delen van de Ardennen en 11 graden lokaal in Vlaanderen. Er waait een matige tot vrij krachtige oostenwind. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur in Vlaanderen rond slechts 3 graden. In de nachten komt het op veel plaatsen tot lichte vorst.

  Na het weekend blijft het nog enkele dagen zonnig. De wind wordt minder krachtig en daardoor is het overdag voor het gevoel minder koud. In de eerste nachten van volgende week kan de temperatuur nog iets verder dalen dan tijdens het weekend. Mogelijk komt het in de Kempen lokaal tot matige vorst met temperaturen onder -5 graden. In de Oostkanstons en op beschutte plekken in de Ardennen kan het kwik zelfs dalen tot -9 graden! Overdag wordt het 8-12 graden.

  Lees ook het weerbericht België.

  Foto: Bart Goudeseune

  Door: Johnny Willemsen