Hogere zonkracht komende dagen

25 april 2022, 07:35

Hoge-zonkracht-e1497270308361-640x300

Morgen wordt het voor het eerst deze lente zonkracht 5. Tot nu toe was de zonkracht maximaal 4. Het zonlicht wordt komende dagen geleidelijk wat feller, maar doordat de zonkracht wordt aangegeven in hele waarden verspringt deze morgen van 4 naar 5. De maximale zonkracht heeft niks te maken met de temperatuur, maar met de hoeveelheid UV-straling van het zonlicht.

Vandaag wordt het maximaal zonkracht 4. Vooral vanmiddag zijn er veel stapelwolken en verspreid over het land kunnen enkele regen- en onweersbuien ontstaan.

Grotere kans op verbranden

Komende dagen hebben we een wisseling van stapelwolken en zon. De hoeveelheid ozon hoog in de lucht neemt af. Het zonlicht heeft daardoor meer UV-straling en daardoor krijgen we zonkracht 5. Dit heeft dus niks te maken met de temperatuur. Meer over zonkracht lees je hier.

Donderdag en vrijdag is de zon het felst, maar de zon is niet fel genoeg voor zonkracht 6. Tussen 12 en 15 uur kan een onbeschermde huid in minder dan een half uur al rood beginnen te kleuren. Dit verschilt wel per huidtype. Na het weekend zal de zonkracht iets afnemen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht