'IJsvrije' zomers voor noordpoolgebied al binnen tien jaar

06 maart 2024, 14:50

Klimaatverandering
Scoresby Fjord, Oost-Groenland op 13 augustus 2023, toont een stuk vuil ijs in de vorm van een beer op drift. Foto: ANP / AFP / Olivier Morin.

Al binnen tien jaar zou het Noordpoolgebied zomerdagen zonder zee-ijs hebben, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Als gevolg van de uitstoot van fossiele brandstoffen zou de Noordpool in de zomermaanden veranderen van een "witte Noordpool" naar een "blauwe Noordpool", stellen de onderzoekers.

In de dinsdag in het tijdschrift Nature Reviews Earth & Environment gepubliceerde studie staat dat de eerste ijsvrije dag in het Noordpoolgebied meer dan tien jaar eerder kan plaatsvinden dan eerder werd gedacht. Met 'ijsvrij' bedoelen de wetenschappers minder dan 1 vierkante kilometer ijs op het noordpoolgebied, dat voornamelijk uit water bestaat.

Het unieke leefgebied van ijsberen, zeehonden en walrussen bestaat dan in de zomermaanden uit water. Tussen 2035 en 2067 verwachten van de onderzoekers dat ook september ijsvrij zou worden. Blijft de uitstoot van CO2 hoog, dan is het mogelijk dat er tegen het eind van deze eeuw in de periode tussen mei en januari geen ijs ligt in het noordpoolgebied. Bij een lagere uitstoot is dit tussen augustus en oktober.

Niet alleen de dieren zullen lijden onder het smelten van hun leefgebied; ook de mensen die aan de kust wonen krijgen het moeilijk. Zee-ijs vermindert de effecten van oceaangolven op de kust, wat betekent dat als het ijs verdwijnt, de golven sterker en groter zullen zijn en meer erosie zullen veroorzaken.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht