Vallende sterren Geminiden op komst

07 december 2019, 07:43

Meteoor-e1449994918827
Meteoor-e1449994918827
Meteoor-e1449994918827

Volgend weekend trekt, met 15-24 vallende sterren per uur, de meteorenzwerm Geminiden weer langs de hemel. De piek valt in de nacht van zaterdag op zondag 15 december om 0:45 uur. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur en helder met korte sporen. Doordat de maan voor 90% verlicht is, zijn alleen de meest heldere sterren te zien.

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd, als het niet bewolkt is, half december te zien. Het aantal meteoren verschilt wel per jaar en varieert van tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar zijn er op het hoogtepunt volgend weekend slechts 15-24 vallende sterren. Dat is duidelijk minder dan andere jaren en dat komt omdat de Geminiden in ons land pas acht uur na het maximum te zien zijn.

De verwachting is het dat het wisselend bewolkt zal zijn. Tijdens heldere momenten zijn vanaf 13 december de Geminiden te zien. Vrijdagochtend rond 4:00 uur zijn er mogelijk al vijf meteoren van Geminiden te zien. In de daaropvolgende nacht neemt het aantal vallende sterren toe naar vijftien per uur en in de nacht naar zondag om 1:00 uur zijn er naar verwachting gemiddeld zo’n 21 te zien. De weersverwachting kan nog makkelijk veranderen.

Kijktips

Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Geminiden.

  • Kijk in de avond naar het noordoosten, in de nacht naar het zuidoosten en daarna geleidelijk naar het zuidwesten. Dit is niet noodzakelijk, want ze zijn overal aan de hemel te zien.
  • Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Kleed je warm aan, decembernachten zijn vaak koud
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer zijn veel meer mensen dan geneigd om te kijken. Ondanks het mindere aantal en het aanwezige maanlicht zijn er bij onbewolkte omstandigheden toch veel Geminiden te zien dit jaar. Het zijn gemiddeld snelle meteoren met een snelheid van 35 km/sec (124.560 km/uur), ze zijn helder en mooi om te zien.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht