De Schaal van Saffir en Simpson

26 mei 2022, 14:47

Orkaan Maria. Foto: Weeronline/Meteovista

Om de kracht van orkanen, tropische cyclonen en tyfonen aan te geven gebruiken we de Schaal van Saffir en Simpson. De schaal geeft een indicatie voor de mogelijke schade door wind en het opstuwen van zeewater door de wind (stormvloed).

De schaal werd in 1969 opgesteld door Herbert Saffir, een specialist in stormschade aan gebouwen en Bob Simpson, toenmalig directeur van het National Hurricane Center (NHC). Het NHC is een in orkanen gespecialiseerde afdeling van de National Weather Service (het KMI van de VS).

Orkanen worden onderverdeeld in vijf klassen. Er zijn ook nog twee niveaus voordat een tropisch systeem orkaankracht bereikt:

Categorie:

Hoeveel schade ontstaat er?

Bij een categorie 1 orkaan is de schade aan bebouwing door wind vaak beperkt. Wel kunnen orkanen van deze categorie caravans omblazen en bomen ontwortelen. Ook slecht bevestigde dakbedekking gaat kapot.

Een categorie 2 orkaan veroorzaakt meer schade aan daken, slecht gebouwde deuren en ramen. Ook gebouwen van hout lopen aanzienlijke schade op.

Bij een categorie 3 orkaan wordt ernstige schade toegebracht aan woningen. Gebouwen zonder goede fundering worden vernietigd en platte daken gestript. Ook ontstaat veel schade door rondvliegend puin.

Categorie 4 orkanen veroorzaken grote beschadigingen aan alle gebouwen. De stormvloed veroorzaakt grote erosie van standen en omvangrijke overstromingen.

Bij een categorie 5 orkanen blijven alleen goed gebouwde betonnen of stalen constructies overeind. De stormvloed kan tot grote schade leiden in de onderste verdiepingen van gebouwen. Daar waar een categorie 5 orkaan aan land dreigt te komen wordt vaak overgegaan tot evacuatie van bewoners.

Lees hier hoe wat orkanen precies zijn en hoe ze ontstaan.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht