Weekverwachting: eerst heet, daarna (onweers)buien

05 september 2022, 11:15

Weekverwachting
Koeien grazen in een droog veld in België. Foto: Adobe Stock / James d'Almeida

De week begint tropisch heet met veel ruimte voor de zon. In tegenstelling tot afgelopen tijd kunnen we de komende dagen eindelijk eens wat regen verwachten. In dit artikel vertellen we jou wat voor weer het wordt de rest van de week.

Tropische temperaturen in september

Vandaag is het een stuk warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Regionaal wordt het zelfs ruim 30 graden en dat is vrij uitzonderlijk voor begin september. Normale maximumwaarden rond deze tijd van het jaar liggen rond 20 graden. Aanvankelijk is het nog volop zomers met veel ruimte voor de zon. In de loop van de middag ontstaan verspreid over het land enkele buien. Lokaal kunnen deze pittig uitpakken.

Ook morgen is het nog zeer warm. Lokaal kan het in de Kempen wederom 30 graden worden. Aan zee en in de Hoge Ardennen wordt het een graad of 25 en in de hoofdstad stijgt de temperatuur naar 28 graden. Zowel vandaag als morgen is de luchtvochtigheid vrij hoog waardoor het drukkend aanvoelt. Dinsdagmiddag neemt de bewolking toe en in de avond en nacht naar woensdag vallen er verspreid over het land enkele onweersbuien.

Dagelijks enkele (onweers)buien

De rest van de week verloopt vrij wisselvallig met dagelijks kans op enkele (onweers)buien. Dat is goed nieuws voor de natuur, want door het stabiele nazomerweer van afgelopen tijd is het zeer droog. Vooral donderdag kunnen er verspreid over het land pittige buien vallen. Langdurig onweer is zeker niet uitgesloten.

De lucht die naar ons land toestroomt is wel een stuk frisser. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur flink gaat dalen. Woensdag kan het nog zomers warm worden met regionaal 25 graden. Richting het weekend zien we temperaturen die nauwelijks meer boven de 20 graden uitkomen. Daarmee zijn we beland in maxima rond normaal voor de tijd van het jaar.

Aankomend weekend vallen de buien hoogstwaarschijnlijk mee. Vooral op zondag is het prima nazomerweer met veel ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt gedurende het weekend naar ongeveer 20 graden. Hiermee is het prima weer voor buitenactiviteiten.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht