Weekendweer: zonnig en zacht

10 november 2022, 13:30

Ab-Donker-wandelen-in-bos-herfst-september-oktober-2019

Vrijdag: flink wat zonneschijn

We hebben vooral in het noorden en oosten van ons land te maken met enkele wolkenvelden, maar tussendoor schijnt ook de zon af en toe. Elders kan het al snel vrij zonnig worden. De middagtemperatuur schommelt ’s middags rond 14 graden in het centrum van ons land. In het noorden en langs de grens met Nederland is plaatselijk 16 graden mogelijk, terwijl een maximum van 10 á 11 graden normaal is voor deze tijd van het jaar. De wind waait matig uit een zuidelijke richting. Vanaf de wind neemt de wind verder in kracht af.

Heldere en frisse nacht

In de nacht naar zaterdag koelt het flink af en kan het in de Ardennen tot vorst komen met -1 of -2 graden. Ook kan zich daar lokaal aanvriezende mist vormen. Elders in ons land blijft het kwik boven nul: van 3 graden in het noorden en centrum tot rond 7 graden langs de kust. Waaien doet het nauwelijks nog.

Zaterdag: aangename herfstdag

Zaterdag belooft een schitterende herfstdag te worden. Na een mooie zonsopkomst met verspreid over het land grondmist en in de Ardennen lokaal nog hardnekkige mist, schijnt de zon overdag vrijwel ongehinderd. Hooguit trekken wat velden met sluierwolken over ons land en ’s middags zijn ook een paar stapelwolken mogelijk. Bij een zwakke wind uit het zuidoosten, hooguit kracht 1 of 2, loopt de temperatuur flink op. Het wordt maximaal 13 graden in de westelijke provincies en op de Hoge Venen tot lokaal 17 graden in de Kempen.

De intocht van Sinterklaas verloopt daardoor ook fraai met veel zonneschijn en aangename temperaturen.

Zondag veel zon

Zondag verandert er weinig aan het rustige herfstweer. Met name in de ochtenduren komen wat meer wolkenvelden voor, maar het blijft overal droog. In de middag krijgt de zon vanuit het oosten steeds meer ruimte. Het wordt opnieuw zo’n 13 graden langs de kust en in de Oostkantons tot plaatselijk 17 graden in de Kempen. De wind is zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2 of 3. Later kan vlak aan zee een windkracht 4 opsteken uit oostelijke richtingen.

Ook na het weekend nog zacht

Na het weekend houdt het zachte novemberweer nog enige tijd aan. Van de nieuwe week wordt maandag waarschijnlijk de warmste dag met wederom temperaturen tot plaatselijk 17 graden in het noorden. Elders is het tijdens de middaguren 13 tot 16 graden. Het weerbeeld is vriendelijk met veel zon, maar ook velden met (dunne) sluierwolken. De lucht zal dus zeker niet strakblauw zijn. De wind draait wel geleidelijk verder naar een oostelijke richting, is meestal matig overdag. Daarmee raken de relatief hoge temperaturen daarna langzaamaan uit het zicht.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht