Oplopende temperaturen in de Alpen

10 februari 2023, 13:30

Wintersport
Schitterend wintersportweer in de Beierse Alpen. Foto: Corry van Daalen

Afgelopen dagen was er sprake van echt “Kaiserwetter”. De dagen verliepen zonovergoten met vaak geen enkel wolkje in de lucht. Wel was het vaak snijdend koud op de pistes en moest je jezelf goed inpakken. Wat voor weer je de komende tijd kan verwachten in de Alpen vertellen we je in dit wintersportbericht.  

Vandaag bevindt een groot deel van de Alpen zich nog in koude lucht met overdag temperaturen rond het vriespunt in vele dalen. Het is opnieuw schitterend wintersportweer op veel plekken. In de loop van de dag wordt vanuit het westen zachte lucht aangevoerd en dit betekent dat de temperaturen in het weekend flink op gaan lopen.

In het weekend een oplopende vorstgrens

In de Franse en Zwitserse Alpen maar ook in de Dolomieten houdt het droge en zonnige weerbeeld dit weekend aan. Hiermee is het goed toeven op vele pistes. De sneeuwgrens stijgt wel flink in het westen van de Alpen. Zo ligt het kwik in Val Thorens, een dorp gelegen op ruim 2000 meter, op zaterdag enkele graden boven nul.

In Oostenrijk ligt de sneeuwvalgrens op zaterdag nog rond 1500 meter, maar ook hier zal in de loop van het weekend de vorstgrens verder oplopen. In de Oostenrijkse Alpen is er een mix van wolkenvelden en zon. Zondag is wat meer bewolking aanwezig en aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen kan een enkele vlok sneeuw vallen. Sneeuw van betekenis valt er zeker niet en het blijft hooguit bij een paar centimeter.

Aanhoudend droog

Na het weekend zit er voorlopig geen neerslag in de vooruitzichten. Daarbij blijven de Alpen zich begeven in vrij zachte lucht. In combinatie met vaak zonovergoten dagen is het dan schitterend weer om op de pistes te staan. Er staat ook nog eens weinig wind en dat maakt het voor het gevoel zeer aangenaam. Door de zachte lucht zal echter de sneeuw in vele dalen wegsmelten. Rond 1500 meter ligt de temperatuur halverwege volgende week rond een graad of 6. Met deze temperaturen zullen de lagergelegen pistes in de middag vaak wat papperig zijn en dus is het oppassen geblazen als je je op deze pistes begeeft.

In de nachten blijft het in de dalen vaak licht tot matig vriezen waardoor de sneeuwkanonnen de pistes van verse sneeuw kunnen voorzien. Voor echt verse sneeuw is het helaas nog even wachten. Na volgend weekend lijken de neerslagkansen wel iets toe te nemen, al is die verwachting nog vrij onzeker.

In eigen land geen sneeuwpret meer

In de Ardennen is het de hele week al vrij zacht met temperaturen ruim boven nul. De sneeuw die hier vorige week nog aanwezig was is overal inmiddels weggesmolten en dus zijn hier geen wintersportmogelijkheden meer. Voorlopig zit er geen winterweer in de vooruitzichten en zul je toch echt een eindje moeten rijden als je wilt gaan wintersporten.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht