Dit weekend sneeuwval in groot deel van de Alpen

22 maart 2024, 11:45

Wintersport
Veel zonneschijn in de Alpen. Foto: Hein Lafeber

Na een zachte vrijdag met veel zonneschijn staat dit weekend kouder weer en sneeuw op het programma voor een groot deel van de Alpen. Hoeveel er valt en de verdere vooruitzichten lees je in dit wintersportweerbericht.

Het regengebied dat vandaag over ons land trekt bereikt vannacht en morgen vanuit het noordwesten de alpenregio. De neerslag gaat op enige hoogte over in sneeuw en op veel plaatsen valt er een mooie laag verse sneeuw. In de zuidelijke gebieden, vooral Italië valt vrijwel niets.

Op sommige plekken 30 centimeter

In de gebieden waar, met een neerslaggebied vanuit het noordwesten, het meeste valt kan zo’n 30 centimeter sneeuw vallen tot en met zondagmiddag. Dit zijn de noordelijke regio’s van de Franse en Zwitserse Alpen en in Oostenrijk met name Vorarlberg. Tot in de hoger gelegen dalen valt sneeuw. Op de meeste plaatsen zakt de sneeuwvalgrens naar circa 1000 meter en als het flink sneeuwt tijdelijk nog iets lager. In de bergen waait het bovendien flink, waardoor het wintersportweer een laag cijfer krijgt.

Zondagmiddag en -avond nemen de neerslagkansen vanuit het westen af en in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland is het zondagmiddag al vrij zonnig. Maandag is het ook in Oostenrijk droog en zonnig. Er kan dan volop van de verse sneeuw worden genoten.

Neerlag voor zuidelijke alpenregio’s

Vanaf dinsdag wordt het flink wisselvallig in Italië. Ook in de zuidelijke Franse Alpen en de westelijke regio’s van Italië staat veel neerslag op het menu. Daarbij ligt de sneeuwvalgrens wel doorgaans ruim boven 1000 meter, maar de hooggelegen pistes zullen gedurende de week veel sneeuw ontvangen.

In Oostenrijk, de Duitse Alpen en de noordelijke helft van de Franse Alpen valt in de loop van volgende week aanmerkelijk minder neerslag. In de dalen loopt de temperatuur tijdens zonnige middagen weer op naar een graad of 10, maar de pistes boven 2000 meter zullen waarschijnlijk de hele week goed blijven.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht