Komende tijd vaak zonkracht 6

16 mei 2023, 09:40

Gezondheid
Genieten van de zon. Foto: Joyce Derksen

Het weer is komende dagen gunstig om veel buiten te zijn. Wie midden op de dag buiten is doet er verstandig aan zich goed in te smeren. Lees in dit artikel hoe fel de zon schijnt en hoe snel je huid kan verbranden.

Na een maandag met af en toe regen is er vandaag een mix van zon, wolken en lokaal een bui. Meer over het weer van vandaag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Laat je niet verrassen op vrij koude woensdag!

Morgen is het met 12 graden op de Ardense toppen tot zo’n 16 graden in Vlaanderen fris voor medio mei. Desondanks is het in de namiddag in de zon aangenaam in je tuin of op een terrasje.

De temperatuur zegt niets over de snelheid waarmee je kan verbranden. Sterker nog: op een zonnige dag in mei met maar 16 graden gaat het vaak sneller dan op een snikhete zomerdag. Dit komt doordat de lucht minder vochtig is. Bij 30 graden in België wordt vaak een deel van het zonlicht tegengehouden door wolkensluiers. Morgenmiddag is juist sprake van helderblauwe lucht met hier en daar een stapelwolk, waardoor de zonkracht maximaal voor de tijd van het jaar is.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je bij 30 graden een plek in de schaduw opzoekt en bij 16 graden juist in het zonlicht gaat zitten.

Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht zelfs ruim 6. Zonder zonnebrandcrème kan je dan in 15-30 minuten verbranden. Lees alles over de kracht van de zon.

Smeer je goed in, want de zonkracht is al hoog. Foto: Albert Thibaudier
Smeer je goed in, want de zonkracht is al hoog. Foto: Albert Thibaudier

Zalig lang hemelvaartsweekend met geleidelijk iets minder felle zon

Ook op donderdag, Hemelvaartsdag, zijn er flinke perioden met zon. Met 14 tot 17 graden is het ’s middags iets warmer dan morgenmiddag. Omdat veel mensen vrij zijn zal er nog meer van het zonnetje worden genoten dan morgen. De zon schijnt in de eerste helft van de middag opnieuw met zonkracht 6.

Ook vrijdag, zaterdag en zondag zijn er zonnige perioden en kunnen we zonkracht 6 verwachten. In het zuiden van het land komt de zonkracht in de buurt van zonkracht 7. De temperatuur komt elke dag iets hoger uit met vrijdag 16 tot 20 graden, zaterdag 17 tot 21 graden en zondag 18 tot 22 graden. De hoogste maxima zijn voor de Kempen en de Gaumestreek.

Na het weekend kan de zon aan kracht winnen en wordt het bij helder weer mogelijk ook in het midden van het land zonkracht 7. Bij zonkracht 7 kunnen mensen met een lichte huid zelfs al in 10 minuten verbranden.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht