Weekverwachting: ook wat droge dagen

19 september 2022, 13:30

Prachtige herfstkleuren. Foto: Joop van Duivendijk.

De week begint met de nodige buien in vrijwel het ganse land. Daarbij is het ook aan de frisse kant voor deze fase van september. Later in de week heeft juist droog weer de overhand, ook de temperatuur komt wat hoger uit. In het weekend staat ons mogelijk weer een omslag te wachten. Alles over het weer deze week, lees je in onze nieuwe weekverwachting.

Na een weekend met flink wat buien en op zondag zelfs langdurig regen, begint de nieuwe week niet veel anders. Vanochtend trokken al diverse buien over ons land, in de rest van de namiddag en vanavond moeten we op meerdere plaatsen ook rekening houden met buien. Tussendoor laat de zon zich nog wel zien, maar veel warmer dan 15 tot 17 graden wordt het niet. Dit komt mede door de matige noordwestenwind.

Buien kunnen wel fotogenieke luchten opleveren. Foto: Ilona
Buien kunnen wel fotogenieke luchten opleveren. Foto: Ilona

Geleidelijk minder buien

Dinsdag lijkt het weer nauwelijks te veranderen. We beginnen de voormiddag met zon, stapelwolken en verspreid over het land diverse regenbuien. In de loop van de namiddag wordt het vanaf het westen uiteindelijk op steeds meer plaatsen grotendeels droog. Daarnaast komt de zon er zeker in de kustgebieden vaker bij. Vooral in de Ardennen moet toch zeker tot de avond rekening worden gehouden met vrij veel bewolking en een aantal buien.

Het droge weer breidt zich uiteindelijk pas in de namiddag en avond echt oostwaarts over ons land uit. Ook opklaringen winnen terrein en de noordwestenwind neemt steeds verder in kracht af. Omdat we nog altijd in de frisse lucht zitten, koelt het in de avond wel flink af. Met sporten is een extra laag kleding geen overbodige luxe.

Eerste koude nachten na de zomer

Vanwege het wegvallen van de wind en het openscheuren van de bewolking, kan het voor het eerst na de zomer behoorlijk fris worden in de nachten. In sommige dalen in de Ardennen, maar ook op beschutte plaatsen in Laag-België kan de temperatuur in de nacht naar woensdag zomaar dalen tot enkele graden boven het vriespunt. Vlak boven het gras is een temperatuur dichtbij het vriespunt zelfs niet uitgesloten. Op de koudste plaatsen kan wel nevel of een mistbank ontstaan.

Woensdag overdag is het, na een frisse start, wisselend bewolkt. In de middag krijgt de zon het regionaal moeilijk als stapelwolken groter worden en uitsmeren. De kans daarop is het grootst boven de Ardennen en langs de zuidgrens van ons land. Ondanks de bewolking is het met maxima rond 18 graden wel iets warmer.

De nacht naar donderdag kan dan nog wat kouder worden. De kans op vorst nabij de grond neemt dan wat verder toe. Minima van 2 of 3 graden op de koudste plaatsen zijn dan niet uitgesloten. Voor late vakantiegangers op campings is het dus zeker fris. Opnieuw kunnen nevel of mist de kop op steken.

Donderdag veel zon, vrijdag meer bewolking

Donderdag begint eveneens fris. In de loop van de voormiddag klimt het kwik snel naar temperaturen omstreeks 15 graden, daarbij steekt ook een zwakke zuidelijke wind op. Gedurende de namiddag wordt het uiteindelijk 18 of 19 graden op de meeste plaatsen. In de kustgebieden blijft de temperatuur wat achter, want vanaf het westen neemt de bewolking namelijk toe.

Vrijdag, de start van de astronomische herfst, heeft bewolking de overhand. Mogelijk valt uit dikke bewolking soms regen, maar op veel plaatsen blijft het grootste deel van de dag gewoon droog. De wind draait wederom naar meer westelijke tot noordwestelijke richtingen, waardoor de middagtemperatuur niet veel hoger komt dan 18 graden.

Weekend: toenemende regenkans

Het weekend verloopt zeer waarschijnlijk niet droog. Zaterdag valt een aantal buien en zondag zeker later op de dag moet rekening worden gehouden met langdurig regen vanuit het noordwesten. Zondag is het voorafgaand aan de regen nog wel vrij zonnig, alleen blijft de kwikstand door de noordwestenwind beperkt tot zo'n 16 graden. Het is dus nog even de vraag hoe laat zondag eventuele regen komt. Een tegenvallende dag is een mogelijkheid, maar vrij zonnig weer tot diep in de namiddag ook. Kortom: zeer onzeker!

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht