Weekverwachting: zacht begin van 2023

02 januari 2023, 13:45

Zonnestralen op zee. Foto: Anne-Marie van Iersel

De eerste week van het nieuwe jaar, oftewel de tweede week van de kerstvakantie, verloopt ronduit zacht met op uitgebreide schaal opnieuw temperaturen in de dubbele cijfers. Daarbij is het vrij wisselvallig en houden we het zelden helemaal droog. Pas richting het weekend lijkt het erop dat de temperatuur weer iets gaat dalen.

De jaarwisseling verliep extreem zacht en ook de eerste dagen van het nieuwe jaar was het alles behalve winterachtig. Dinsdag is het tijdelijk iets minder zacht met maxima rond 9 graden in een groot deel van het land. Op de Ardense toppen wordt het een graad of 5.

Happy new year. Foto: Adobe Stock /  lumikk555
Happy new year. Foto: Adobe Stock / lumikk555

Het weerbeeld bestaat dinsdag uit een mix van wolken en zon. De beste papieren zijn weggelegd voor het zuiden en oosten van het land. Hier is de kans op opklaringen het grootst. In het noorden maar ook in het westen van het land kan af en toe een beetje regen vallen. In de late avond en in de nacht naar woensdag trekt een regenzone over het land en gaat het op uitgebreide schaal regenen.

De rest van de week is het weer zacht met vaak 10 tot 12 graden. Woensdag kan het in het zuidwesten lokaal zelfs 14 graden worden. Ook blijft het weerbeeld vrij wisselvallig met regelmatig enkele buien of perioden met regen. Daarnaast waait het soms ook stevig, vooral op woensdag en vrijdag. Donderdag lijkt vooralsnog de beste dag om erop uit te gaan. Dit is de dag waarbij de kans op neerslag het kleinst is en ook af en toe de zon even doorbreekt.

Iets minder zacht in het weekend

Vanaf vrijdag laat de temperatuur een dalende lijn zien. Komend weekend liggen de maxima tussen 6 en 11 graden. Al met al iets minder zacht dan de rest van de week maar nog steeds zijn deze maxima een stuk hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin januari liggen tussen 1 graden in de Hoge Venen en 6 graden in het laagland. De neerslagkansen nemen iets af in het weekend, maar vooral op zondag moet er wel rekening worden gehouden met enkele buien. Als de zon zich laat zien dan zal dit op zaterdag zijn maar over het algemeen overheerst de bewolking.

Lees hier het uitgebreide weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog