Opgelet! Vanaf vandaag regelmatig zonkracht 7

25 mei 2023, 07:35

Een gevoelige huid kan bij deze zonkracht al binnen een kwartier verbranden. Foto: Adobe Stock / lesterman

De dagen worden langer en dit betekent dat de zon steeds feller kan gaan schijnen. Komende dagen wordt op uitgebreide schaal zonkracht 7 bereikt in ons land. Vergeet dus niet zonnebrandcrème te gebruiken als je midden op de dag naar buiten gaat!

Vandaag schijnt de zon uitbundig en in heel het land wordt zonkracht 7 gehaald. Met deze zonkracht kan jouw onbeschermde huid, afhankelijk van jouw huidtype, binnen 10-25 minuten verbanden. Tussen 11:00 en 16:00 uur staat de zon het hoogst aan de horizon en loop jij risico om te verbranden. Insmeren is dan ook zeker aan te raden. De zon is op zijn felst rond 13:30 uur.

Ook in de avonduren is het vaak nog zonnig maar insmeren is dan niet meer nodig. In de avonduren staat de zon zo laag aan de horizon dat je niet meer kunt verbranden. De zonkracht is dan slechts 1-2.

Wil jij weten hoe warm het vandaag wordt? Dan kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Pinksteren vaak zonnig

Ook tijdens het lange pinksterweekend is het de zon die het weerbeeld domineert. Vooral zaterdag is het zonovergoten en vrij aangenaam met temperaturen die oplopen naar 16 of 17 graden aan zee tot lokaal 22 graden in de Kempen. Ga jij buiten op het terras zitten of lekker in de tuin werken? Dan moet jij je wederom goed insmeren want ook zaterdag wordt in heel ons land zonkracht 7 gehaald.

Zondag en maandag is iets meer bewolking aanwezig. Op zondag schijnt de zon op de meeste plekken gewoon door de bewolking heen. Met zeer aangename temperaturen is het dan ook perfect weer om naar buiten te gaan. Maandag heeft de zon het wel iets moeilijker, maar zal de zon ook af en toe te zien zijn. Beschermen tegen de krachtige zon is ook dan dus wel nodig. Na het pinksterweekend wordt de zon iets minder fel en wordt veelal zonkracht 6 gehaald.

Lees ook: wanneer kun je precies verbranden?

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht