Zondag beste dag dit weekend

27 januari 2022, 10:15

Weekendverwachting
Vooral zondagochtend is er ruimte voor de zon. Foto: Noël Ryckmans

Zaterdag is het warmer dan zondag. Toch is zondag de beste dag van het weekend voor buitenactiviteiten. Hoe dit zit lees je in deze weekendverwachting. 

Op de eerste dag van het weekend bevindt zachte lucht voor de tijd van het jaar boven ons land. In Vlaanderen komt de middagtemperatuur uit op 11 of 12 graden, in de Ardennen wordt het een graad of 7. Maxima van 1-2 graden in de Ardennen tot een graad of 6 in Vlaanderen zijn gebruikelijk voor januari. 

Het weerbeeld bestaat uit veel wolken en af en toe motregen, vooral in de ochtend. In de Ardennen kan het de hele dag regenachtig zijn. Het westen van het land maakt in de namiddag kans op enkele opklaringen. De (zuid)westenwind is veelal matig en aan de kust vrij krachtig (5 Bft).

In de avond en nacht naar zondag breiden opklaringen wat uit. Het kwik zakt naar 3-6 graden. In de Ardennen kan het lokaal afkoelen tot het vriespunt. 

Rustige zondag met zonneschijn

De tweede dag van het weekend verloopt rustig met weinig wind. In de voormiddag zijn er zonnige perioden. Na het middaguur neemt vanaf het westen de bewolking toe, maar het blijft wel droog. Met maxima van 3 graden in de hogere delen van de Ardennen tot 8 graden in Brugge en Gent is het een stuk frisser dan zaterdag. Doordat het droog is met zon en weinig wind is het echter veel aangenamer weer om buiten te zijn.

Onstuimige start van volgende week

Maandag wordt een natte dag met eerst perioden van regen en later winterse buien. In Vlaanderen is vooral kans op hagel, in de Ardennen valt (smeltende) sneeuw. De wind speelt ook een hoofdrol in het weerbeeld. Aan zee is de wind zeer krachtig (7 Bft) en is kans op zware windstoten van ruim 75 km/uur. Het wordt een graad of 2 in de Ardennen en 5 tot 8 graden in de rest van het land, maar de wind en buien maken het voor het gevoel flink kouder. 

Ook de dagen daarna is grote kans op wisselvallig weer met regelmatig veel wind.

Meer details, ook over het weer van vandaag en morgen, lees je in het weerbericht België

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht