Winterweer op komst in de Alpen

28 november 2022, 13:45

De pistes kunnen rekenen op een flink pak sneeuw. Foto: Jeroen Elferink - Ruijsch

Na een droog weekend valt vandaag en morgen regionaal sneeuw in de Alpen. VDaarna is het weer overwegend droog in de Alpen en met een oostenwind wordt dan koude lucht aangevoerd.

Afgelopen weekend was het droog in de Alpen met in de bergen vaak zonneschijn en in de dalen lage bewolking en mist. Deze maandag is het ook in de bergen bewolkt in de hele Alpenregio. Naarmate de dag vordert neemt op steeds meer plaatsen de neerslagkans toe. In de lagere dalen valt dan motregen bij temperaturen van enkele graden boven het vriespunt. In hogere delen valt al gauw lichte sneeuw.

Donker weerbeeld vanmiddag op de Resterhöhe bij Kirchberg in Tirol. Webcam: feratel
Donker weerbeeld vanmiddag op de Resterhöhe bij Kirchberg in Tirol. Webcam: feratel

Op sommige plekken ruim 10 centimeter verse sneeuw

In de nacht naar dinsdag en ook dinsdag overdag valt nog steeds af en toe sneeuw. Op een aantal plaatsen, zoals in de westelijke helft van Oostenrijk en in de oostelijk delen van de Italiaanse Alpen, kan het soms wat harder sneeuwen en valt in totaal 10 tot 15 centimeter sneeuw. Ook in de zuidelijke Franse Alpen kan regionaal zo’n 10 centimeter vallen. Naarmate de dinsdag vordert wordt het ook al wat kouder, waardoor de sneeuw in bijvoorbeeld de lagere dalen van Oostenrijk ook deels zal blijven liggen. Wel neemt vanaf dinsdagavond de neerslag af.

Droog en behoorlijk koud

Vanaf woensdag blijft het op de meeste plekken in de Alpen voorlopig droog. Misschien krijgen de zuidelijke delen van Oostenrijk en de oostelijke gebieden van Italië op vrijdag nog een beetje sneeuw.

In veel Oostenrijkse wintersportplaatsen liggen de maxima eind van de week rond het vriespunt en vriest het ’s nachts matig tot streng. In het hooggelegen Franse Val Thorens vriest het overdag zelfs matig. Met deze temperaturen is het zeker koud genoeg om, waar dat nog nodig is, sneeuwkanonnen aan het werk te zetten en de pistes te voorzien van een goede basis voor het hele seizoen.

Besneeuwde pistes in Winterberg in 2018. Foto: Klaus
Besneeuwde pistes in Winterberg in 2018. Foto: Klaus

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht