Alpen: na morgen kouder met regelmatig sneeuw

03 januari 2022, 14:10

Wintersport
Sneeuw in de Alpen. Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch.

Morgen eindigt een periode met zacht weer in de Alpen eindigt. Daarbij staat vanaf woensdag regelmatig sneeuw op het programma. Donderdag en zaterdag zijn de beste dagen op de pistes, al is het wel behoorlijk koud. Zondag is kans op sneeuw. Dit kan lastig zijn als je die dag de heen- of terugreis gepland hebt staan. 

Het is droog en op veel plaatsen zonnig in de Alpen. Het is nog behoorlijk zacht met vanmiddag en morgenmiddag op veel plaatsen een vorstgrens tussen 2000 en 2500 meter. In de nacht komt het, zeker boven de pistes, op de meeste plekken tot lichte of matige vorst.

Sneeuw en kouder weer op komst 

Morgenavond en in de nacht naar woensdag bereikt een neerslaggebied de Alpen. De neerslag begint onder 2000 meter hoogte als regen, maar gaat in de loop van woensdag meer en meer over in sneeuw, uiteindelijk tot in de meeste dalen.  

In de Franse skigebieden kan in de nacht en woensdagochtend circa 30 cm verse sneeuw vallen en woensdag gedurende de dag wordt dit ook verwacht voor de noordelijke helft van Zwitserland, de Duitse Alpen en de noordelijk regio’s in Oostenrijk. In de zuidelijke en oostelijke gebieden van Oostenrijk en in de Italiaanse Alpen valt minder sneeuw, maar kan wel 5-10 cm sneeuw vallen, vooral later op woensdag en in de nacht naar donderdag. 

In de Franse Alpen zijn er dan brede opklaringen en boven de verse sneeuw komt het tot strenge vorst. 

Donderdag wordt een zonnige dag, al kan de dag in Oostenrijk nog plaatselijk met een wegtrekkende sneeuwbui beginnen. Het is wel koud op de pistes met maxima rond -5 en in de bergen een matige wind. 

Vrijdag begint droog, maar volgt in de loop van de dag wat sneeuw voor de Franse Alpen. In de nacht naar zaterdag kunnen ook de noordelijke regio’s van Zwitserland en Oostenrijk een paar centimeter verse sneeuw krijgen. 

Zonnige zaterdag, zondag weer sneeuw

Voor het weekend lijkt zaterdag de beste weerdag te zijn met veel zon en temperaturen ’s middags net onder het vriespunt. Op zondag trekt waarschijnlijk van west naar oost een sneeuwgebied over de Alpen. Dit is zeker een aandachtspunt voor mensen die dit weekend met de auto naar de Alpen gaan of juist weer huiswaarts keren. Wellicht is het verstandig om voor de sneeuwval te vertrekken.

Sauerland en Ardennen 

Door het zachte weer van afgelopen dagen ligt er in de Ardennen geen sneeuw en in Sauerland, op een enkele piste na, ook niet. Op de pistes waar in Sauerland nog wel wat ligt is de sneeuw erg slecht. Voor vandaag en morgen staat regen op het programma.

Vanaf woensdag zal de neerslag meestal (natte) sneeuw opleveren bij temperaturen rond het vriespunt. In de wintersportoorden van het Sauerland zal dit weerbeeld volop benut worden om een aantal pistes weer zo goed mogelijk te krijgen. Voor de Ardennen lijkt de sneeuwval te beperkt te zijn en de temperaturen vaak ook te hoog voor enige kans op wintersporten.

Hoofdfoto: Jeroen Elferink-Ruijsch

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook