Volop winterweer in de Alpenlanden

30 maart 2022, 17:08

Wintersport
Winterweer in Kirchberg, Tirol. Foto: AdobeStock / Irina Rogova

Na een lange droge periode staat een sneeuwdump op het programma voor de Alpenlanden. Ook in de Belgische Ardennen kleuren de heuveltoppen komende dagen weer wit! Hoeveel sneeuw we kunnen verwachten lees je in dit artikel.

Voor de late wintersporters is de verwachte sneeuw meer dan welkom. De afgelopen periode verliep namelijk gortdroog en zonovergoten. In Oostenrijk eindigt maart 2022 zeer waarschijnlijk in het lijstje met top-10 droogste sinds de metingen daar in 1858 van start gingen. Het slotstuk van maart staat in het teken van een drastische weeromslag en voorkomt de droogste maartmaand ooit.

De eerste buien naderen woensdag vanaf het westen. In de Franse en Zwitserse Alpen, maar ook in het noorden van Italië leveren deze sneeuwbuien 1 tot 5 centimeter sneeuw op. De zachte lucht van de afgelopen tijd is niet zomaar verdreven en de sneeuwgrens ligt tussen 1400 en 1600 meter. De dalen zien vooral regen en nog weinig sneeuwvlokken.

In steeds meer dalen een witte wereld

Donderdag neemt de neerslagintensiteit gestaag toe. Ook vrijdag is het nog ronduit wisselvallig met sneeuwbuien die overtrekken. Tegelijkertijd zet koudere lucht vanaf het noordwesten koers richting de bergen. De sneeuwvalgrens zet hierdoor ook een daling in, maar er zijn nog wel wat verschillen per regio. Vooral in de noordelijk gelegen wintersportgebieden koelt het in rap tempo en begint het al op 800 tot 1000 meter hoogte te sneeuwen.

In de omgeving van Salzburg, de zuidelijke Franse Alpen en in het noorden van Italië is sneeuw weggelegd voor de bergtoppen grofweg boven 1500 meter. Geleidelijk daalt ook hier de sneeuwvalgrens verder, al blijft de koudste lucht aanwezig in de noordelijke regio’s.

De meeste sneeuw is weggelegd voor de Zwitserse en Franse Alpen. Donderdag en vrijdag kan hier tussen 20 en 40 centimeter sneeuw vallen. In Tirol en in de Dolomieten wordt het sneeuwdek tussen 10 en 25 centimeter dik.

Winters weekend voor de boeg

Dit weekeinde komen geregeld nog perioden van neerslag voor. De koudere lucht zit inmiddels stevig in het zadel boven de Alpen. In het noorden van Zwitserland en Oostenrijk valt ook in de lagergelegen dalen, ongeveer tussen 500 en 900 meter, een laagje sneeuw van 5 tot 10 centimeter. Met sneeuwval en temperaturen rond of net iets onder het vriespunt is het even weer volop winterweer. Uiteindelijk wordt het vanaf zondag wat droger en breekt de zon steeds vaker door.

Ardennen kleuren ook wit

Ook vlak over de grens in de Eiffel en in het Sauerland wordt het tijdelijk flink kouder en staat winterse neerslag op het programma. Eerst valt nog regen, maar met het dalen van de sneeuwvalgrens gaat de neerslag geleidelijk over in (natte) sneeuw.

Tot en met zaterdag wordt in deze regio’s 5 tot 15 centimeter verse sneeuw verwacht. Lokaal is een uitschieter naar 20 centimeter mogelijk. Het is nog even de vraag hoe lang van de sneeuw genoten kan worden. Vanaf zondag wordt het weer zachter en zonniger, waardoor het verse sneeuwdek onder druk komt te staan.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht