Weekverwachting: gaat juli volop zomers van start?

04 juli 2022, 12:05

Weekverwachting
Zomerse wolkenluchten boven de Maas in de buurt van Namen. Foto: Adobe Stock / 31etc

Voor een dagje aan het strand is het tijdens deze eerste week van de zomerse julimaand te koud, maar voor andere buitenactiviteiten is het vaak prima weer. In deze weekverwachting lees je of de temperatuur daarbij landinwaarts wel zomers is en of je nog een paraplu mee moet nemen.

Het weertype van maandag zet gelijk de toon voor de rest van de week, want grote weersomslagen hoeven we geen rekening mee te houden. Vooral in de ochtend is het flink zonnig en in de loop van de dag komen stapelwolken tot ontwikkeling. Als de zon even schuilgaat achter een dikkere stapelwolk is het snel een stuk frisser. Een vest of zomerjasje meenemen is de perfecte oplossing voor deze temperatuurwisselingen. Lange droge perioden overheersen en slechts lokaal komt een bui tot ontwikkeling. Check de regenradar voor vertrek, maar de paraplu kan vaak thuis achterblijven.

De wind is afkomstig uit het westen en noordwesten en blaast over de Noordzee relatief koele lucht richting ons land. De temperatuur is hierdoor vrij normaal voor de tijd van het jaar. Op de stranden wordt het op het warmste moment van de dag net 20 graden. Dieper landinwaarts is het vaak enkele graden warmer. In de Kempen en Belgisch Lotharingen is de grootste kans op een zomerse 25 graden, maar veel warmer dan dat gaat het deze week niet worden.

Perfect weer om naar buiten te gaan

Vooral uit de wind en in de volle zon is het prima weer om op een terras of in je achtertuin te relaxen. Om buiten te sporten is het weertype ook zeer geschikt, want met deze temperaturen raak je niet zo snel oververhit. Vooral aan het begin van de namiddag is de zon nog wel krachtig en bereikt UV-index 7. In de ochtend en tweede helft van de namiddag is de kans op verbranden al een stuk kleiner.

Voor wandelen is het perfect weer. Foto: Adobe Stock / JeanLuc
Voor wandelen is het perfect weer. Foto: Adobe Stock / JeanLuc

De trend voor het weekend ziet er wat warmer uit. De kans op buien neemt dan ook af. Een relatief koele en wisselvallig week wordt dus mogelijk afgesloten door een warmer weekend.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht