Zijn er signalen voor een witte kerst?

13 december 2023, 14:50

Feestdagen
Besneeuwde kerstboom. Foto: Tiny Post

We krijgen met een rustiger weerbeeld te maken, maar na het weekend nemen de neerslagkansen weer toe. De vraag is natuurlijk: krijgen we dit jaar een witte kerst?

Het wisselvallige weer maakt plaats voor droge condities. Begin volgende week brengt een noordwestelijke stroming weer gebieden met regen of buien naar ons land.

De verwachting daarna is nog erg onzeker, maar als we naar de weerkaarten voor langere termijn kijken dan zien we tijdens de kerstperiode signalen voor bovengemiddelde temperaturen en een positieve neerslagafwijking ten opzichte van normaal. Maxima van 3 graden in Hoog-België tot 8 graden in het westen zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Komt deze verwachting in temperatuur uit, dan zal de neerslag in vloeibare vorm vallen.

Witte kerst volledig verkeken?

Er zijn ook berekeningen die met koudere oplossingen komen. De spreiding is nog erg groot. Het is dan ook nog niet volledig uitgesloten dat tijdens de kerstdagen winterse neerslag kan vallen. De grootste kans hierop is weggelegd voor Hoog-België.

Er is sprake van een officiële witte kerst als er op 25 december om 8:00 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek van minstens 1 centimeter in Ukkel ligt. Sinds het begin van de metingen is dit is dit 11 keer voorgekomen. De laatste witte kerst dateert van 2010. De kans is dan ook klein dat we dit jaar met een witte kerst te maken krijgen.

Met ons uitgebreide weerbericht blijf je dagelijks op de hoogte van de details.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog