Dit wordt het weer tijdens de kerstvakantie

20 december 2023, 07:30

Feestdagen
De kerstdagen komen eraan! Foto: Willy Steenkamp

De kerstvakantie staat voor de deur en dan gaat bij veel mensen de eerste gedachte natuurlijk naar sneeuw en winterkou. Toch lijkt dat er dit jaar echt niet in te zitten. Wat we wel verwachten tijdens jouw kerstvakantie vertellen we jou in dit artikel.

Zaterdag begint de kerstvakantie in Vlaanderen. In de aanloop naar het weekend krijgen we eerst nog te maken met een flink onstuimig weerbeeld. Alle details over het weer tijdens deze dagen lees je hier.

Komend weekend neemt de wind iets in kracht af, maar de rust keert zeker niet geheel terug in de atmosfeer. We hebben namelijk nog steeds te maken met een stevige westenwind en aan zee kan het hard waaien met windkracht 6. Dagelijks worden buien of regengebieden aangevoerd en droog houden we het dus wederom niet. Het is dan ook slim om onze regenradar te bekijken als jij buitenplannen hebt. Het weekend verloopt zacht met maxima die in Laag-België uitkomen tussen 8 en 12 graden. In de Ardennen is het met een graad of 6 iets minder zacht.

De kerstdagen staan weer voor de deur! Foto: Simone Genna Wiersma
De kerstdagen staan weer voor de deur! Foto: Simone Genna Wiersma

Is er nog kans op een witte kerst?

Een witte kerst zit er dit jaar helaas niet in. We krijgen hoogstwaarschijnlijk te maken met temperaturen die een stuk hoger uitvallen dan de gebruikelijke waarden. Het is nog wat onzeker hoe zacht het precies wordt, maar koud winterweer zit er niet in. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond een graad of 8, maar er is ook een kans dat de kerst uitzonderlijk zacht verloopt met temperaturen van ruim 10 graden. Het positieve is dat de neerslagkansen precies tijdens de kerstdagen iets afnemen. Op eerste kerstdag kan nog wat regen vallen, maar tweede kerstdag zou zomaar eens geheel droog kunnen verlopen. Dat is gunstig nieuws als jij naar de familie moet of een wandeling wilt maken!

De rest van de week verloopt weer wat wisselvalliger met bijna dagelijks buien of regengebieden die ons land aandoen. De temperatuur ligt hierbij rond of net boven de gebruikelijke waarden en winterse perikelen hoeven we dus niet te verwachten.

Wat doet het weer in 2024?

De tweede week van de kerstvakantie is nog ver weg en daarom ronduit onzeker. Toch lijkt het meest aannemelijk scenario op dit moment een zacht en wisselvallig begin van het jaar 2024. Kortom: we gaan in het nieuwe jaar hoogstwaarschijnlijk gewoon weer verder waarmee we dit jaar gaan eindigen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht