Wintersport: veel sneeuw in Italië!

27 februari 2024, 12:00

Wintersport

Na een periode van warmte en droogte in de Alpen wordt er de komende tijd juist veel verse sneeuw verwacht in Italië en delen van Frankrijk.

Vandaag strekt een actieve neerslagband zich uit over de Italiaanse Alpen. Boven de 1000 tot 1400 meter wordt er een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw verwacht, waarbij sommige gebieden wel 100 tot maar liefst 150 centimeter kunnen ontvangen. Een behoorlijke sneeuwdump dus, vooral voor dit deel van de Alpen dat de laatste jaren relatief weinig sneeuw heeft gekregen.

Desalniettemin brengt de sneeuwdump ook gevaren met zich mee, aangezien er door de grote hoeveelheden sneeuw het risico op lawines ontstaat. In de lagere dalen, waar regen valt, bestaat het gevaar op overstromingen. Tegelijkertijd is het juist droog in de andere Alpenlanden. Wel overheerst vandaag de bewolking, en in tegenstelling tot Italië is het vaak zacht. Zo kan het kwik in de Oostenrijkse dalen oplopen naar regionaal 15 graden.

Ook morgen blijft er kans op sneeuwval in de Italiaanse Alpen, waarbij de sneeuwval zich met name concentreert op het westelijke Alpengebied. Elders blijft het opnieuw droog, met een afwisseling van bewolkte perioden en kortstondige zonnige momenten. Op een hoogte van 1500 meter wordt een temperatuur van ongeveer 2 tot 3 graden boven het vriespunt verwacht.

Perfecte condities in Zell am See (foto: Marianne Steenbergen)
Perfecte condities in Zell am See (foto: Marianne Steenbergen)

Prachtige donderdag

Donderdag blijft het overal in de Alpen droog, waarbij de zon uitbundig tevoorschijn komt. Vooral op de hoger gelegen pistes zijn de condities uitstekend. Helaas zullen veel skipistes onder de 1500 meter wel van matige kwaliteit zijn. De meeste zonnige perioden zijn te vinden in Zwitserland en Oostenrijk, terwijl er nog enkele wolkenvelden aanwezig zijn in de Franse en Italiaanse Alpen.

Op vrijdag staat er echter een volgende storing op het programma, waarbij vooral sneeuwval wordt verwacht in de Franse Alpen. Desondanks zullen de hoeveelheden hier naar verwachting beperkter zijn dan in de Italiaanse Alpen.

Weekend opnieuw sneeuwdump?

Tijdens het weekend staat de Alpen een nieuwe sneeuwdump te wachten, waarbij overal behalve in Oostenrijk opnieuw aanzienlijke hoeveelheden sneeuw zullen vallen. In de Italiaanse Alpen kunnen opnieuw uitschieters plaatsvinden met meer dan 100 centimeter sneeuw! De sneeuwvalgrens bevindt zich over het algemeen tussen 1000 en 1500 meter.

Zware sneeuw in Wagrain (foto: Lieke Smit)
Zware sneeuw in Wagrain (foto: Lieke Smit)

Oostenrijk ondergeschoven kindje

Opvallend is dat het gedurende de hele week zo goed als droog blijft in de Oostenrijkse Alpen; neerslaggebieden bereiken dit deel van de Alpen niet. Hoewel er momenteel vaak nog voldoende sneeuw op de pistes ligt, zullen de hoge temperaturen deze week leiden tot verslechterende pistecondities. Dit vormt een aanzienlijk contrast met de omstandigheden in andere Alpenlanden.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht